Blog

Thuiswerken (g)een pretje

Door: barbara 28 april 2020

Door de coronacrisis zijn we meer gaan thuiswerken. Werkte in 2019 ongeveer 40% (wel eens) thuis, bron CBS, tijdens de coronacrisis is dat percentage opgelopen tot 60%, waarvan 70% aangeeft 4 tot 5 dagen per week thuis te werken, bron NOS. Dat is niet zo gek, gezien de maatregel zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Er wordt al druk gespeculeerd of thuiswerken na de crisis ook op zo’n grote schaal zal plaatsvinden. Er zijn talloze argumenten waarom dat juist wel of juist niet zo zal zijn. Op twitter zag ik de vraag: “Wat blijft u na de coronacrisis doen dat u tijdens de crisis anders bent gaan doen?”. Ik zag zowel antwoorden als: “meer thuiswerken”, als ook: “in ieder geval nooit meer thuiswerken, ik kan niet wachten tot ik weer naar kantoor kan!”.

Online contact houden
Wel of niet thuiswerken was voor de coronacrisis vaak een kwestie van overleg tussen werknemer en leidinggevende. Soms was daar geen sprake van, omdat de organisatie het niet toestond, of omdat het domweg in bepaalde functies niet kan. Toch bleek er meer mogelijk dan gedacht. Technische hulpmiddelen werden ontdekt en zich eigen gemaakt. Leraren en zelfs fysiotherapeuten konden ook op afstand contact houden met hun leerlingen en patiënten. Waar werkgevers eerst verkondigden: ‘dat kan hier niet’, bleken ook zij zich Zoomend een weg te vinden.

Ongestoord thuiswerken
Er zijn veel voordelen van thuiswerken te bedenken: minder reizen en onder de juiste omstandigheden productiever en prettiger werken. Dat er nu veel nare ervaringen zijn, komt veelal doordat veel thuiswerkers niet op een rustige plek kunnen werken. Afleidingen zijn funest voor je focus en leiden tot spanningen. Voor jou is dit geen pretje en voor je aandacht vragende huisgenoten ook niet. Ik zou ik er voor willen pleiten om na de crisis waar mogelijk meer thuis te werken dan daarvoor. En dan op de manier waaorop het het beste werkt: kinderen en partner gaan weer naar school en hun werk (zorg dat je partner en jij verschillende thuiswerkdagen hebben). Zo heb jij het rijk alleen om een dagje heerlijk ongestoord te werken.

tags: thuiswerken, ongestoord werken, slimmer werken, focus, productiviteit