Blog

De fax: contact met het verleden

Door: barbara 23 november 2012

Kent u de fax nog? Vroeger kon je hiermee op een snelle manier handgeschreven of ingevulde documenten naar iemand toesturen. Je voerde in het ene faxapparaat een papier in en op een andere plek, daar heel ver vandaan (vaak wel kilometers!), rolde het uit een ander faxapparaat. Ik spreek met opzet in verleden tijd, want daartoe behoort de fax wat mij betreft. Toch zie ik vandaag de dag nog regelmatig dat bij contactgegevens het faxnummer wordt vermeld. Waarom?

Wie communiceert er nog per fax? Een handgeschreven document kan je scannen en digitaal naar iemand toesturen. Daar heb je geen fax voor nodig. En hoe vaak heb jij per ongeluk het faxnummer getoetst in plaats van het telefoonnummer? Dat nummer wil ik helemaal niet weten! Wel het nummer van een mobiele telefoon en de accountnamen van Social Media. Dat zijn vandaag de dag de communicatiemiddelen waarmee je snel communiceert!

Voor mij valt de fax in de categorie apparaten waarvan ik de werking en het nut nog nauwelijks aan mijn kinderen kan uitleggen. Net als de videorecorder, de typemachine en de walkman. Hoe leg je bijvoorbeeld uit dat je vroeger, als je iemand wilde bellen, je letterlijk een telefoonnummer draaide (met een draaischijf) en aan het eind van het gesprek letterlijk ophing door de hoorn op de haak te leggen? (Mijn kinderen kijken me met een ongelovige blik aan: “En moest je dan zelf naar zo’n telefoon toe lopen?”)

Uit heel onverwachte hoek voelde ik mij pas geleden gesteund in mijn verbazing over de vermelding van het faxnummer, namelijk uit de snoepindustrie. Vroeger luidden de teksten op vruchtenhartjes: “bel mij” of “fax me”. Op de hedendaagse vruchtenhartjes zijn aangepaste teksten te lezen als: “SMS me” of “MMS me”. Zelfs de hartjes zijn met hun tijd meegegaan!

 

tags: communiceren, communicatie