Blog

Puntjes op de i

Door: barbara 27 januari 2020

Bijna is je stuk af. Je hoeft alleen nog maar de puntjes op de i te zetten. Waarschijnlijk heb je het nooit gemeten, maar je zou verbaasd zijn hoeveel tijd je hiermee kwijt bent. Dat komt in de eerste plaats omdat nauwkeurig werken veel tijd kost. Alle grammatica en spelling controleren, typefouten eruit halen en die vreselijke extra spaties! (Waar komen die toch vandaan?!) Het vraagt om gedegen speurwerk en herhaling. Daar komt bij dat puntjes op de i zetten ook een relaxed werkje is: je hoeft alleen nog maar “even” de tekst na te lopen. Lekker makkelijk en het geeft ook een prettig gevoel als je er een foutje uithaalt. Zoals apen elkaar genoeglijk vlooien.

Werkdruk
Het gevaar is dat je eindeloos gaat uitpluizen en checken. Voor je gevoel heb je alle tijd, want de fase van het geworstel met de inhoud heb je gehad en de reuring na publicatie moet nog komen. Maar omdat je er langer mee bezig bent dan nodig is, kan dit de werkdruk verhogen. Soms gebeurt trouwens ook het omgekeerde en wordt de controlefase afgeraffeld. In je haast laat je fouten zitten en dat heeft gevolgen voor de kwaliteit. En misschien moet je zelfs opnieuw aan de bak.

Tips om bij het controleren van teksten niet in details te verzanden

  • Laat, voordat je de controlerende fase ingaat, het stuk een dag liggen. Kijk er (de volgende ochtend) met een frisse blik naar en je vist de foutjes er zo uit!

  • Vraag iemand anders (een collega) om dit werkje voor je te doen. Zeker als je denkt dat je door tekstblindheid fouten over het hoofd ziet, als je van jezelf weet dat je een pietlut bent of als je er geen geduld voor hebt.

  • Zet de spellingscontrole aan (in deze fase).

  • Zoom bij het herlezen uit, en screen één voor één de inspectiethema’s: te lange zinnen, extra spaties, bij de opsomming zinnen die niet met een hoofdletter beginnen, haakjes open die niet gevolgd worden door haakjes sluiten (idem aanhalingstekens), punten en komma’s die niet op de juiste plaats staan, etc.

  • Plan tijd in voor de fase waarin je je tekst controleert. Dit is meestal niet iets wat je “even” doet.

tags: timemanagement, tijd, kwaliteit, werkdruk, planning, checken