Blog

Grootste afleider

Door: barbara 25 september 2019

Op 11 september was ik aanwezig bij de Masterclass over focus die neuropsycholoog Mark Tigchelaar gaf voor de School of life in de Oude Lutherse kerk in Amsterdam. Al eerder bracht ik zijn boek ‘Focus Aan/Uit’ onder de aandacht in mijn nieuwsbrief. Eén van de vier concentratielekken die Tigchelaar noemt in zijn boek is: te veel interne prikkels. Je hoofd is de grootste afleider.2 uur per dag kwijt
Te veel interne prikkels maken het moeilijk om focus te houden. Gemiddeld worden we 500 keer per dag onderbroken in waar we mee bezig zijn. Het grootste deel wordt veroorzaakt door je eigen gedachten (“Oh ja, niet vergeten om meneer Visser straks te bellen” etc.). Hersteltijd kost gemiddeld een minuut bij simpele taken, maar kan oplopen tot wel een kwartier. Per werkdag ben je bij zoveel onderbrekingen gemiddeld 2 uur meer kwijt dan je voor je taken nodig hebt. Twéé uur!!

Gerichte en open aandacht
De vraag is: hoe stop je je eigen verstorende gedachten? Hoe krijg je grip op focus? Focus is gerichte aandacht en die je nodig hebt om productief te zijn. Tevens heb je tijdens een werkdag momenten nodig om af te dwalen met je gedachten, zogenoemde open aandacht. Zo geef je ruimte aan creatieve processen tijdens je werk. De kunst is dus om balans te vinden tussen productief en creatief werken. Focus aan en uit.

Tip: not-to-dolijst
Een praktische tip om meer vanuit rust te werken is afkomstig van het boek Focus Aan/Uit: maak een not-to-dolijst. Daarop schrijf je taken die je leuk vindt om te doen, maar waar nu geen tijd voor is. Eerst rond je af waar je mee bezig bent en daarna is er ruimte voor een taak van je not-to-dolijst.

Brain hacks
Tijdens de Masterclass hoorde ik nog veel meer interessante informatie: het nut van échte pauzes, welke rol muziek speelt, en het juiste werktempo, wat te doen als je op je werk in een emotie-looping terecht komt. Bere-interessant! Te veel voor één blog, dus lees vooral het boek!

tags: focus, productiviteit, creativiteit, slimmer werken, aandacht, brain hacks, brein, prikkels