Blog

Tijd als vriend

Door: barbara 26 augustus 2019

Is tijd jouw vriend of vijand? Als je een deadline moet halen en er komt van alles tussendoor, zie je de tijd vast als vijand. Als je zeeën van tijd hebt voor een bepaalde taak, is de tijd waarschijnlijk je beste vriend. Maar vergis je niet, tijd is een constante. Wil je met goed resultaat een deadline halen, ben je van veel meer afhankelijk. Denk aan bijvoorbeeld middelen, energie, competentie, ervaring etc. Deze variabelen zijn per taak en persoon verschillend. Je hebt niet altijd een snelle computer ter beschikking, je zit niet altijd goed in je energie, en niet iedere taak past goed bij je. Tijd daarentegen is voor iedereen hetzelfde.Tips om tijd als vriend te omarmen
Heb je veel tijd?

  • Maak een goede planning en kijk wat je alvast kunt uitzetten: informatie die je nog nodig hebt, iemand die je kan helpen of met je meedenkt.

  • Zorg dat je regelmatig even over deze taak nadenkt, liefst niet achter je bureau. Profiteer van de ruimte in je agenda. Misschien krijg je wel een geweldige ingeving.

  • Alle tijd om je te verplaatsen in de behoeften van je (interne) klant / opdrachtgever. Waar zou je hem/haar erg blij mee maken? Welke originele invalshoek heb jij in petto?

Heb je weinig tijd?

  • Zorg dat je de focus op je taak houdt, en tuur niet voortdurend naar de eindstreep. Neem een voorbeeld aan sprinter en meervoudig Olympisch en wereldkampioen Usain Bolt. Hij rent de eerste 30 meter met zijn gezicht naar beneden.

  • Profiteer van het gevoel van druk, van de adrenaline door je lijf. Je bent nu scherp en kan op de toppen van je kunnen presteren: go for it!

  • Benut je talenten, je hebt geen tijd voor rommelen in de marge, dus zet in op waar je goed in bent, wat jouw meerwaarde is. Desnoods komen details en exacte invulling later wel.

Productiever als tijd je vriend is
In hun werkzame leven hebben geniale mensen als Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart en Leonardo da Vinci topprestaties geleverd. Niet omdat ze meer tijd dan anderen hadden, maar omdat ze tijd als vriend zagen. Mozart componeerde meer dan 100 symfonieën, opera’s en concerten en honderden kortere muziekstukken. En dat terwijl hij slechts 35 jaar is geworden.

Zie blog Geniale werkritmes

 

tags: tijd, deadline, stress, werkdruk, haast, onthaast, focus, timemanagement, productiviteit