Blog

Rotklus

Door: barbara 27 mei 2019

In elke functie heb je wel eens rotklussen. Soms zie je er als een berg tegenop en een andere keer pak je de klus toch op. Dat ligt vaak aan de stemming waarin je verkeert. In het Schema Rotklus laat ik zien wat je afhankelijk van je stemming kunt doen, of juist niet. Ook is het belangrijk om in te zien welk gevoel erbij hoort en wat het doet met je energie. Ben je in niet zo’n goede stemming waardoor je er tegenop ziet (rood en oranje), verwacht dan geen grootse resultaten en geen energiek gevoel. Ben je in een goede stemming waardoor je de rotklus wél wilt oppakken (geel en groen), dan ben je productief en krijg je een voldaan en krachtig gevoel.

Goede stemming, stomme klussen
Je zou kunnen denken: zorg dan dat je altijd in een gele of groen stemming bent. Ha, dat is makkelijk gezegd! Je hebt nu eenmaal ook wel eens een mindere bui. Dat betekent dus dat je je bewust moet zijn van de stemming waarin je verkeert. Is je energiepeil laag, heb je geen zin in lastige klussen? Begin er dan niet aan, of verwacht geen bijzondere prestatie van jezelf. Pak dan “gewone” taken op. Heb je de energie om lekker te werken, pak dan die rotklus op. Dat is vaak een moeilijke stap, want als je in een (opperste)beste stemming bent, wil je juist leuke dingen doen. De voldoening van het afronden van een rotklus is echter groot!

Deadline
Maar kan je altijd wachten op een goede stemming? Als je zorgt dat je op tijd begint wel. Als de deadline nog ver weg ligt, is er nog ruimte om op de juiste stemming te wachten. Sommige mensen wachten juist op het laatste moment voor een deadline en storten zich dan op elke (rot)klus die nodig is om de deadline te halen. Die negeren stemming en gevoel, en adrenaline, urgentie en stress doen de rest. Als de taak (net op tijd) is afgerond, geeft dat vaak grote voldoening (en opluchting). Op deze manier kan je ook topprestaties leveren, moet dit moet wel bij je passen. Is dat niet het geval, maak dan gebruik van het Schema Rotklus.

Uitstelgedrag
De rode en oranje stemming zijn uitlokkers voor uitstelgedrag. Door de klus pas op te pakken als je in een betere stemming bent, schuif je de lastige taak voor je uit. Als je bewust later aan de taak begint wanneer je er (meer) zin in hebt, zorg dan wel voor een reminder, zodat je de taak werkelijk gaat oppakken.

Werkplezier
Je werkt het prettigst op de momenten dat je in de gele of groene stemming bent. Gelukkig is er sprake van een positieve spiraal: goede stemmingen leveren plezierig werken en goede resultaten op. En die bevorderen weer je stemming etc. etc. Maak slim gebruik van de momenten waarop je zin hebt op taken op te pakken en geef dan prioriteit aan de rotklussen. Haal meer plezier en voldoening uit je werk!

tags: uitstellen, uitstelgedrag, slimmer werken, timemanagement, productiviteit