Blog

Leg het vast!

Door: barbara 25 maart 2019

Veel communicatie vindt in de zogenoemde wandelgangen plaats. Je loopt naar het koffieapparaat en onderweg kom je een collega tegen met een vraag. Je stelt wat vragen en zegt: “Daar kijk ik straks wel even naar”. Als je met je kopje koffie weer terug bent op je werkplek, is alle informatie weer uit je hoofd. Het project waar je mee bezig bent, vraagt nu alle aandacht. Later op de middag denk je, wat hadden we vanmorgen in de gang ook alweer besproken?

Informeel verkregen informatie borgen
De informatie die je via informele communicatie verkrijgt is vaak belangrijker dan je denkt. Buiten vergaderingen en officiële overleggen ontvang je vaak andere informatie. Daardoor krijg je een betere context en een bredere blik. Je komt ook meer te weten over de activiteiten en kennis van collega’s. Maar hoe borg je die informatie? Leg het vast!

Tips helder informeel communiceren

  • Als iemand je een vraag stelt terwijl je niet achter je bureau zit, vraag dan of hij/zij je de vraag in een mail wil toesturen.

  • Als iemand veel wil bespreken of een gevoelig onderwerp heeft, zeg dan dat je een afspraak wil maken. Je wilt goed kunnen luisteren en hem/haar oprechte aandacht geven. Zeg dit dan ook tegen die collega.

  • Wil je toch informatie onthouden die uit een informeel gesprek naar voren komt, noteer die die dan zodra het kan. Niet uitstellen!

  • Laat je niet verleiden om tijdens je (lunch)pauze verkapt overleg te voeren. Zodra het gesprek over de inhoud van een bepaald project of bepaalde opdracht gaat, kan je dit het beste benoemen: “Zullen we een afspraak maken om nog eens goed naar de offerte te kijken?”. Je geeft dan aan dat je het serieus neemt. Zó serieus dat je het niet wilt bespreken tussen het broodje kaas en je appeltje door.

  • Houd informele gesprekken losjes en luchtig. Sta er voor open en spits je oren, en bovenal: houd het kort.

tags: informele communicatie, informatie borgen, assertief communiceren