Blog

Ik hoor wat je zegt

Door: barbara 25 februari 2019

Mensen willen graag laten merken dat ze luisteren naar wat de ander vertelt. Dan zegt iemand wel eens: “Ik hoor wat je zegt”. Maar wie hoort, hoeft niet per se te luisteren. Als je dit zegt is het voor de ander geen check dat je ook werkelijk luistert. Sterker nog, behoorlijk veel mensen hebben een hekel aan dit soort zinnen. Het geeft ze eerder het gevoel dat je gauw een eind wil maken aan dit gesprek. Ze voelen zich door zo’n zinnetje juist helemaal niet gehoord. Een onbedoeld effect dus.

Afrondende zinnen
Als je wilt laten merken dat je naar iemand luistert, kan je beter geen afrondende zinnen zeggen. “Ik hoor wat je zegt” is afrondend. Je geeft ermee aan dat je vindt dat iemand genoeg heeft gezegd: nu weet ik het wel. Dat is ook zo met “Ja, ja, natuurlijk”, of “Oké, duidelijk dus”. Als de ander werkelijk klaar is met zijn verhaal, is afronding op z’n plaats. Anders is het storend en laat je niet merken dat je openstaat voor wat de ander wil vertellen. Met misplaatste afrondende zinnen geef je het signaal af dat je liever jouw boodschap wilt overbrengen dan naar de ander luisteren. Die zal op zijn beurt niet openstaan voor jouw verhaal. Dit leidt tot een waardeloos gesprek.

Tips om goed te luisteren

  • Luister als een KOE: Kaken Op Elkaar

  • Vat samen wat de ander zojuist heeft gezegd

  • Start zo’n korte samenvatting bijvoorbeeld met: als ik het goed begrijp zeg je …

  • Als je merkt dat je gesprekspartner geïrriteerd raakt, benoem dit en vraag naar de reden. Misschien komt het omdat de ander vindt dat je niet goed luistert?

  • Durf bij te sturen als blijkt dat je niet goed hebt geluisterd of het niet goed hebt begrepen. Zeg dan bijvoorbeeld: ik wil je heel graag goed volgen. Bedoel je …?

  • Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig

tags: Luisteren, effectief communiceren, gesprekstechniek