Blog

Toptijd

Door: barbara 26 november 2018

In Psychologie Magazine las ik dat onze toptijd tijdens een werkdag tussen tien uur ’s ochtends en één uur ’s middags ligt. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat we ons in dit tijdvak het meest energiek en het minst gespannen voelen. Later las ik in hetzelfde magazine een artikel over chronotypen. Er werden vier typen onderscheiden waarbij waak- en slaapritme en energieniveau op de dag centraal stonden. Ben je meer een ochtend- of een avondmens, en op welk moment van de dag is je denkvermogen het best? Dit bleek per chronotype sterk te verschillen en ik denk dat het ook persoonsgebonden is.

Energieniveau
Ieder mens heeft een bepaald voorkeursmoment op de dag waarop hij/zij het beste denkt, het creatiefst is en het scherpst waarneemt. Daar staan ook perioden met een lager energieniveau tegenover: de beruchte dip, of de gevreesde wegtrekker. Enerzijds geef ik mensen vaak het advies om de energiegolven van jezelf goed te kennen en er rekening mee te houden in je werk. Anderzijds weet ik dat het vaak niet mogelijk is. Als je avondmens bent, kan je niet altijd tussen 21.00 uur en 23.00 uur aan de slag, omdat je dan in ‘je opperbeste stemming’ bent. En ben je een ochtendmens en werk je bijvoorbeeld in de zorg of bij de politie, kan je doorgaans geen avonddiensten weigeren.

Meer energie
60 % van de Nederlanders snakt naar meer energie. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht. Door rekening te houden met je de wisselingen in je energieniveau kan je profiteren van je toptijd en rust houden gedurende een dip. Maar als je een functie hebt die daar dwars tegenin druist, lukt dat vaak niet en dat kost veel energie. Je zal dan dus meer tijd moeten rusten. Zowel buiten je werk (slapen) als tijdens je werk (pauzes). Ook zal je goed moeten bijtanken. Dat kan ook weer buiten je werk (hobby’s, familie en vrienden) als ook tijdens je werk (goede werksfeer en succesjes).

Rusttijd en energiegevers
Hoe meer je niet in staat bent om mee de bewegen op de golven van jouw persoonlijke energieniveau tijdens je werkdag, hoe groter de uitdaging is om rusttijd en energiegevers te vinden. Dan pas heb je echt een toptijd!

tags: timemanagement, werkritme, persoonlijke energie, rust