Blog

Je hoofd leegmaken

Door: barbara 25 oktober 2018

Hoe maak jij je hoofd leeg? Ik hoor vaak het antwoord: sporten of wandelen. Super dat dat voor jou werkt. Maar voor mij geldt het andersom. Als ik wandel maak ik mijn hoofd vol. Ik laat me inspireren door de natuur. Het zonlicht door de bomen en de lucht boven het IJsselmeer vullen mijn hoofd met de prachtigste beelden. Ook komen er vaak nieuwe ideeën of inzichten naar boven en mijn brein gaat daar dan onmiddellijk mee aan de slag. Als ik terugkom heb ik vaak een hoofd vol plannen. © Shamrock

Bewegen
Natuurlijk snap ik wel wat mensen bedoelen met je hoofd leegmaken door (intensief) te bewegen. Alle shit van je werkdag wordt eruit gezweet. Al dat gedoe op je werk, die nare opmerking, die domme fout, ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat is wat bewegen met je doet. “Bewegen is een wondermiddel voor je brein” aldus prof. dr. Scherder. Of je je hoofd nu leeg of vol maakt, bewegen stimuleert de hersenactiviteit en vermindert stress.

Een fit brein tijdens je werk
Het is dus heel goed om regelmatig flink te bewegen. Sommige mensen fietsen naar en van hun werk en anderen sporten ’s avonds. Maar je kunt natuurlijk ook bewegen tijdens je werk. Je hoofd leegmaken hoeft niet alleen voor of na werktijd. In mijn boek Om gestoord van te worden geef ik tips om tijdens je werk regelmatig de bezem door je brein te halen.

Tips om een vol hoofd leeg te maken

  • Loslaten – Loop je tegen een probleem aan? Neem een beslissing (even opzij leggen is ook een beslissing) en laat het los.

  • Ruimte voor je brein – Loop meerdere malen per dag door het hele pand, neem de trap, zet prullenbakken en printers ver weg, schil een appel in het keukentje, en verlaat je werkplek tijdens de pauzes. Zo geef je je brein rust en ruimte.

  • Gebruik je hoofd om te denken en niet om te onthouden - Noteer slimme ideeën en ingevingen op een blaadje of app dat binnen handbereik is, en werk daarna weer verder met focus op de taak waar je mee bezig was. 

  • Ordenen - Zorg dat je steeds met één taak tegelijk bezig bent. Je brein is al niet zo goed in ordenen, maar als je alles door elkaar doet, wordt het een chaos in je brein en loopt je hoofd over.

tags: focus, ongestoord werken, bewegen, brein, timemanagement, overzicht, stress