Blog

Afsluiten

Door: barbara 25 september 2018

Forenzen sluiten zich op het perron af voor hun omgeving. De middelen zijn veranderd, vroeger was het de krant en nu de smartphone, maar de behoefte om je zo nu en dan af te willen sluiten is gelijk gebleven.

A-sociaal
In mijn tijd in de jaren tachtig was de walkman de boosdoener. Deze noviteit leidde tot individualisering (lees: a-sociaal worden) van de maatschappij. Zowel het middel als de leeftijdsklasse (de jeugd) kreeg de schuld. En ook dit is van alle tijden. Men richt zich op de middelen, op groeperingen, op verderfelijke invloeden van buitenaf als zich problemen voordoen. Maar mijns inziens gaat het om gedrag.

Nieuwe informatie checken
Ten eerste gaat het erom hoe wij omgaan met nieuwe middelen en veranderingen. De maatschappij is dynamisch, de wereld verandert en ontwikkelt. Hoe ga je daar mee om? De krant is ook ooit iets nieuws geweest. Mensen kregen meer, en actuelere informatie en dat was vooruitgang. Waar je op kunt letten zijn de momenten waarop je nieuwe informatie checkt. Het wordt pas a-sociaal als je tijdens een gesprek nieuwe informatie tot je neemt, met welk middel dan ook. Daar is niets nieuws aan.

Gedrag
Het tweede punt zit ‘m in het woord ‘problemen’. Als ik naar de foto kijk, zie ik niet onmiddellijk een probleem. Zoals ik destijds op dat perron met mijn walkman aan en koptelefoon op, er ook geen probleem in zag dat ik me afsloot voor mijn medereizigers. Maar er was geen (platte) haar op mijn hoofd die er aan dacht om in de collegezaal of op een gezellig studentenfeestje mijn walkman aan te zetten. What’s new? Misschien de lagere drempel. Het is tegenwoordig makkelijker om even op je smartphone te kijken dan dat je vroeger je walkman aanzette (en regelmatig cassettebandjes en batterijen moest verwisselen). Maar het blijft hetzelfde, een middel wordt pas een probleem als je er niet goed mee omgaat.

tags: timemanagement, effectief communiceren, gedrag, focus