Blog

Heb je even?

Door: barbara 25 juni 2018

Met volledige focus ben je aan het werk. De deadline van de taak waar je mee bezig bent gaat als een lichtkrant door je hoofd en in gedachten voel je de hijgende klant in je nek die op jouw resultaten wacht. Dan hoor je ineens de stem van een collega: “Heb je even?”. Het maakt niet meer uit welk antwoord je gaat geven, want je bent al uit je concentratie gehaald. Grom, grommerdegrom! “Nou, vooruit met de geit, wat wou je vragen?”, hoor je jezelf quasi monter zeggen. Maar liever zou je doorgaan met waar je mee bezig was.

Collegiaal
Waarom doe je dat dan niet? Veelal, omdat je inderdaad toch al je concentratie kwijt bent. Maar ook omdat je collegiaal wilt zijn. Anderen staan toch ook voor jou klaar? Dat het beter is om je collega niet “even” te woord te staan weet je zelf ook wel. Dan kan je je taak afronden, haal je je deadline en is er geen gestress. Kennelijk wint vriendelijk en behulpzaam willen zijn het van zakelijk grenzen stellen. Niet zo gek, vind ik. We zijn immers sociale wezens, ook op kantoor. 

Vier tips om focus te houden

  1. Zeg geen ‘nee’ als je een vraag krijgt terwijl je druk met een taak bezig bent, maar zeg ‘niet nu’ en bied een alternatief: “Eind van de ochtend heb ik tijd voor je”. Zo blijf je vriendelijk en stel je duidelijke grenzen. 
  2. Check snel of het enorme haast heeft, zo niet, benoem jouw deadline en je behoefte om de taak waar je mee bezig bent tijdig af te ronden.
  3. Verhoog de drempel voor collega’s om vragen te stellen als je je wilt concentreren: met je rug naar de deur zitten, koptelefoon op of de deur dicht doen.
  4. Voer geen taken uit die veel focus vragen op plekken en momenten waarop je weet dat collega’s je nodig kunnen hebben. Probeer dus geen deadlines in een drukke kantoortuin te halen, maar zoek bijvoorbeeld een stilteplek op, of ga er vroeg in de ochtend of eind van de dag mee aan de slag.

tags: focus, concentratie, ongestoord werken, deadline, kantoortuin