Blog

Creativiteit op kantoor

Door: barbara 25 mei 2018

“Je kunt maar beter niet in bed gaan liggen, want daar gaan de meeste mensen dood.” Rare bewering, maar statistisch is dit een waarheid als een koe. Vanuit die manier van denken zou je ook het volgende advies kunnen geven: Je kunt maar beter niet van je werkplek afgaan, want de beste ideeën ontstaan achter je bureau. Wederom statistisch juist, maar ook hier wringt het.

 

Goede ideeën
De meeste goede ideeën krijgen we als we achter ons bureau zitten, maar dat vinden we zo normaal zodat het ons niet opvalt. Dit beweert de Leidse sociaal psycholoog Carsten de Dreu in De Volkskrant van 14 april 2018. De geniaalste ingevingen krijgen we echter niet op kantoor. Onder de douche passeren je gedachten, alle informatie en indrukken van de afgelopen werkdag(en) de revue. Je onbewuste brein draait op volle toeren, terwijl je bewuste brein ontspannen en routinematig de handelingen die je onder de douche verricht aanstuurt. De Dreu stelt tegelijkertijd nog iets anders. Het is zinvol om afstand te nemen van je werk. Je maakt je werkgeheugen leeg. Het brein wordt opgeschoond en er ontstaat ruimte voor het maken van creatieve verbindingen. Creativiteit ten top.

Samen slim
Om creatief te zijn op je werk heb je het dus allebei nodig. Hard werken achter je bureau of brainstormen met collega’s om veel nuttige informatie te verkrijgen. Goede vragen stellen (aan jezelf of aan elkaar) voedt je brein en de antwoorden kunnen aanknopingspunten opleveren om met iets slims te komen. Tevens heb je momenten nodig om al die informatie te verwerken en je onbewuste brein aan het werk te zetten. Sommigen noemen het ook wel “niets doen”. Maar vergis je niet, misschien doe je bewust niet zoveel: wandelen of uit het raam staren, maar ondertussen draait je onderbewuste overuren.

Onbewust slim
De waarschuwing om niet in bed te gaan liggen is natuurlijk ridicuul. En dat geldt ook voor het advies om altijd achter je bureau te werken, omdat daar de meeste goede ideeën ontstaan. Mijn advies is om zo lang achter je bureau te werken als nodig is, maar geef jezelf - óók onder werktijd - de tijd om elders op goede ideeën te komen.

tags: creativiteit, slimmer werken, onbewuste, samenwerken