Blog

Paleis in de tijd

Door: barbara 24 april 2018

In De Volkskrant van 21 april jl. stond een interview met SGP-leider Kees van der Staaij. Hij prees de zondagsrust en noemde de zondag een paleis in de tijd. Nooit gedacht dat ik Van der Staaij nog eens zou citeren, laat staan een uitspraak van hem zou lenen voor een blogtitel. Maar ere wie ere toekomt. Onwillekeurig dacht ik aan het paleis van Tita Tovenaar, het luchtkasteel. Als kind bevond ik mij in een tijdvacuüm als ik naar deze kinderserie keek. Tika (de dochter van Tita Tovenaar) kon toveren met tijd. Met één klap in haar handen stond alles stil. Tika zette ook mijn tijd even stil, ik ging helemaal op in die fantastische verhalen.

Toveren met tijd
Maar dit is niet het paleis waar Van der Staaij op doelt. Hij beschouwt rust als vorstelijk. Maar zijn andere tijdsbestedingen dat dan niet? Wat ik in mijn werk als vorstelijke tijdsbesteding ervaar heeft vaak te maken met wat ik tijdens een flow creëer: de voorbereiding van een mooie training of het schrijven van een inspirerende blog. Dát zijn mijn paleisjes. Als ik in een flow werk, heb ik geen besef van tijd. Ogenschijnlijk ontstaat alles vanzelf. Lumineuze ideeën verschijnen als een lichtkrant voor mijn ogen en complete documenten komen in één keer op papier. Superproductief werk ik dan voor drie. Werken in een flow is eigenlijk ook toveren met tijd.

Tijd om even te rusten
Na zo’n flow is het op. Dan is het tijd om even niets te doen, tijd om te rusten. Voldaan en met een uiterst tevreden gevoel eet ik een appeltje. Met nieuwe energie ga ik daarna weer verder met mijn werk. En ach vooruit dan, op dit punt geef ik Van der Staaij gelijk, een moment van rust is óók een paleis in de tijd.


tags: timemanagement, flow, workflow, rust, slimmer werken