Blog

Werk in batches

Door: barbara 26 maart 2018

Als je iets online bestelt, staat er vaak: Voor 23.00 uur besteld, morgen in huis. Dus je bestelt overdag en het wordt pas ’s avonds opgepakt. Jouw bestellingsopdracht blijft in eerste instantie uren liggen. Is dat erg? Nee, als je je aankoop de volgende dag stralend in ontvangst kunt nemen, maakt het jou niet uit wanneer ze precies jouw bestelling uit het schap tillen, verpakken en aan de bezorgdienst afgeven. Als het maar op tijd is!

Op je werk kan je ook vaak op deze manier werken. Op een door jou gekozen moment pak je een stapeltje opgespaard werk op. Je werkt dan niet continu versnipperd, maar in partijen, in batches.

Werken in batches heeft zo z’n voordelen
• Door tijdens de batches dezelfde soort taken uit te voeren, werk je sneller en met meer focus. Je houdt je hoofd bij één project, of bij één soort handeling.
• Doordat je niet steeds kleine taakjes tussendoor oppakt, kun je je beter concentreren op de taak waar je mee bezig bent en lukt het je om die afronden. 
• Je kunt de batch-taken oppakken op een moment dat het jou uitkomt, met de juiste energie en zin.
• Collega’s weten dat je bepaalde taken niet onmiddellijk oppakt en houden er rekening mee dat het even kan duren voor ze antwoord krijgen. Geen gezeur aan je hoofd.
• Klanten hoeven helemaal geen last te hebben van jouw manier van werken, als je maar op tijd aanlevert, net als bij de webshop.

Taken opsparen
Kijk eens welke soort taken zich lenen voor het werken in batches. E-mail is bij uitstek geschikt om in plukjes verspreid over de werkdag op te pakken, en probeer het eens met telefoontjes die je zelf moet plegen. Gewoon opsparen en dan drie mensen achter elkaar bellen. Als je een bepaalde rol of specialiteit hebt, is werken in batches een uitkomst. Bijvoorbeeld het OR-lid dat alleen op donderdagmiddag OR-stukken en -mail leest en beantwoordt, of iemand die ook af en toe op een ander afdeling werkt, en daar al het werk voor opspaart. Spaar tijd en energie, werk in batches!

tags: slimmerwerken, productiviteit, focus, timemanagement