Blog

Nieuws checken

Door: barbara 19 december 2017

We checken regelmatig onze smartphones en openen op gezette tijden nu.nl of een nieuwsapp. Hoe komt het dat we zo nieuwsgierig zijn dat we ons nauwelijks kunnen bedwingen? Op de hoogte willen zijn van het laatste nieuws is van alle tijden. In het oude Rome liet Julius Caesar dagelijks op het Forum Romanum grote plakkaten met nieuws opgehangen, de ‘Acta diurna’. Zo kon het volk massaal worden ingelicht over de dagelijkse gebeurtenissen: diurnalia, waar overigens ons woord journaal van is afgeleid. Geen Romein die deze laatste nieuwtjes oversloeg.Nieuwsgierigheid motiveert
Regelmatig het nieuws checken is dus niet typisch iets van deze tijd. De mens is van nature nieuwsgierig. We verlangen voortdurend naar nieuwe kennis. Zonder nieuwsgierigheid zou een mens niet gemotiveerd zijn te ontdekken en te zoeken. Wie niet nieuwsgierig is, vindt niets, leert niet en ontwikkelt zich niet. Nieuwsgierigheid is dus de motor van ons voortbestaan.

Nieuwsgierigheid loont
Hierdoor heeft de natuur ervoor gezorgd dat nieuwsgierigheid fijn voelt. Het is lekker om te zoeken en te speuren wetende dat het verlangen naar kennis bevredigd zal worden. Dus we checken liever (te) vaak het nieuws waarbij we steeds beloond worden, dan dat we vechten tegen de nieuwsgierigheid. Dit laatste kan echt verlammend werken, waardoor je concentratie op je werk minder wordt.

Nieuws later checken
Maar ongeremd toegeven aan de drang om je nieuws te checken is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de focus op je werk. Zorg ervoor dat als je je wilt concentreren, je geen nieuws kunt checken. Accepteer dat je in die periode nieuws mist, maar op een later tijdstip heus wel onder ogen krijgt. In de psychologie heet dat uitgestelde behoeftebevrediging. En dat is heel goed te doen. Je kunt je hoofd bij je werk houden én je krijgt het nieuws later toch te lezen. Dat heet in de economie een win-winsituatie.