Blog

Zeeën van tijd

Door: barbara 27 november 2017

Wanneer heb je zeeën van tijd? In de gevangenis, of als je bent aangespoeld op een onbewoond eiland. Dan heb je alle tijd om na te denken. En op je werk? Natuurlijk ga je wel eens op in een flow, maar dan héb je geen zeeën van tijd. Buitengesloten zijn in een gevangenis of op een eilandje ver weg, is geen fijn idee. Maar stel je voor dat je zeeën van tijd zou hebben op je werk. Je laten meevoeren op de golven van de tijd, heerlijk!

Gaten van tijd
Hoe creëer je op je werk het gevoel dat je werkelijk alle tijd hebt? Dan kijk ik even naar onze oosterburen. In het Duits is de uitdrukking zeeën van tijd: Löcher von Zeit, letterlijk vertaald: gaten van tijd. Daar is het antwoord te vinden. Creëer in je planning gaten van tijd. Bijvoorbeeld een blokje van een half uur in de middag. Lekker met de benen op tafel, geen afspraken, geen taken.

Nieuwe verbanden
En wat er dan gebeurt? Niets, of juist heel veel. Je gedachten de vrije loop laten levert vaak nieuwe inzichten op. In je hersenen worden in korte tijd duizenden nieuwe verbanden gelegd. Die leveren nieuwe inzichten op, belichten mogelijke paden om te bewandelen en laten je het complete beeld zien van waar je mee bezig bent. Open eindjes worden aan elkaar geknoopt en concrete oplossingen borrelen naar boven.

Op de golven van de tijd
In dat half uurtje waarin je jezelf permitteert om net te doen alsof je geen drukke agenda hebt, komen de slimste nieuwe ideeën tot stand. In korte en duidelijke zinnen maak je voor de projectleider of voor je team duidelijk welke richting jullie kunnen opgaan en welke stappen daarvoor nodig zijn. “Wat een goede ideeën en wat een heldere uiteenzetting, waar haalt ze het vandaan?”, vragen je teamgenoten zich hardop af. En je zal zeggen: “Ik liet me meevoeren op de golven van de tijd.”

tags: tijd, slimmer werken, timemanagement