Blog

Ontfocus!

Door: barbara 25 september 2017

Deze maand gaf dr. Srini Pillay een lezing in de Westerkerk in Amsterdam en ik hing aan zijn lippen. De neurowetenschapper, verbonden aan de Harvard University, deed uit de doeken hoe we kunnen ontfocussen en welk waardevolle effect dit op je productiviteit heeft. Zijn boek verscheen dit jaar met de oorspronkelijke titel “Tinker, Dabble, Doodle, Try: Unlock the Power of the Unfocused Mind". Een lastige titel, en daarom kozen de vertalers voor de Nederlandse titel ‘Minder focus, meer effect’. Toch jammer dat het nieuw bedachte Nederlandse woord ‘ontfocus’ niet in de titel is opgenomen.Zichtbaar / niet zichtbaar
Want dat is waar Pillay voor pleit: ontfocus! Juist als je niet focust, zie je veel meer wat er buiten je aandachtsveld gebeurt. Hij vergelijkt het met een zaklamp. De felle bundel licht zorgt ervoor dat je goed ziet wat er recht voor je gebeurt. Alles buiten deze lichtstraal is echter niet zichtbaar, maar daarom niet per se minder belangrijk.

Wat is het effect van ontfocussen?
Als je met minder focus werkt is je onderbewuste brein in staat om verbanden te leggen. Dit leidt vaak tot inzichten of zelfs het eureka-effect. Tevens wordt je brein creatiever in perioden met minder focus. De (creatieve) oplossing schiet je juist op die momenten te binnen. Ook spaar je in die momenten energie en komt je brein even tot rust, waardoor je minder snel vermoeidheidsverschijnselen krijgt. Ontfocussen is dus beter voor je productiviteit en je werkt met meer succes en plezier.

Hoe werk je met minder focus?
Door niets te doen, ronddwalen, dagdromen, ijsberen etc. Je aandacht is naar binnen gericht terwijl je niets doet of iets doet waar je je aandacht niet bij hoeft te houden. Pillay geeft als voorbeeld: doodles tekenen (doelloos tekeningetjes maken) terwijl je luistert. Bijvoorbeeld tijdens een lezing of een presentatie.

Stop focussing
De titel van de lezing van dr. Pillay was: ‘Stop focussing’. En dat was precies de helft van zijn betoog. Hij hield namelijk een pleidooi voor afwisseling. Wissel af: focus – unfocus – focus – unfocus – focus etc. Dan laadt je brein zich iedere keer in de unfocusfase op. Je moet dan wel weten hoe je moet ontfocussen, vandaar zijn boek. Want focussen wordt ons met de paplepel ingegeven, maar ontfocussen is niet alleen een nieuw woord, maar voor velen ook een nieuwe vaardigheid.

tags: focus, ontfocus, timemanagement, productiviteit