Blog

Afleiden als truc

Door: barbara 26 juni 2017

Kleine kinderen willen vaak niet luisteren (twee = ‘nee’). Om ervoor te zorgen dat hun dreumes het avondeten opeet, trekken ouders vaak de hele trukendoos open. Met de lepel als vliegtuigje roepen ze: “Een hapje voor papa, een hapje voor oma …”. Op den duur is dit vaak uitgewerkt en wordt geprobeerd om kinderen af te leiden. Soms (!) doen die dan wat je wilt. Even gek doen als ouder en dan gauw een hapje tussendoor geven. Voor je het weet is het bordje leeg.


Continue afleiding werkt niet
Op je werk kan je je beter niet laten afleiden. Ons volwassen brein trapt niet zo snel in dit trucje. Het maken van een verslag lukt nauwelijks als je tegelijkertijd interessante afleidende websites open hebt staan. Bovendien zit er natuurlijk geen jolige mama naast je die je verslag in afgemeten hapjes naar binnen lepelt. Dat moet je toch echt zelf doen.

Afleiding als beloning
Wat wel kan helpen is afleiding als beloning te zien. Je zet jezelf ertoe om aan het verslag te beginnen, zonder afleidingen. En als je het afhebt, kan je lekker sufsurfen. Even wegdromen door steeds door te klikken naar allerlei leuke (werk gerelateerde) sites. Dus nu eerst met volle aandacht bikkelen op dat verslag en daarna bewust afleiding zoeken.

Dubbele voldoening
Baken wel je tijd af. Zowel voor het verslag: “Ik geef mezelf er drie kwartier voor”, als voor de welkome afleiding daarna. Je zal zien dat je binnen een uurtje je verslag afhebt. Dat lukt je niet als je alles door elkaar doet en de concentratie niet kan vinden. Bovendien heb je na afloop dubbele voldoening: het verslag is in korte tijd af, én je hebt je even kunnen ontspannen.

tags: afleiding, ongestoord werken, focus, slimmer werken, timemanagement