Blog

Doe af dat horloge!

Door: barbara 02 juli 2012

Is het je al opgevallen dat steeds minder mensen een horloge dragen? Als je iemand vraagt hoe laat het is, grijpt hij naar zijn broekzak, vist er een mobieltje uit, kijkt erop en geeft je antwoord. Hoe vaak vraag je trouwens nog naar de tijd? Vroeger als kind in de speeltuin heb ik de vraag vele malen gesteld: “Mevrouw, weet u hoe laat het is?”. Eén van de eerste moeilijke Franse zinnen die we moesten leren was: Quelle heure est-il? (heb ik eens in Parijs uitgeprobeerd. Mijn tip: niet doen! De vraag in het Frans kunnen stellen is één, maar het antwoord begrijpen is twee).

Watch
Waarom zou je überhaupt nog een horloge dragen? Niet voor niets is horloge in het Engels watch. Het nodigt uit om er vaak op de kijken. In sommige gevallen is het heel handig om exact te weten hoe laat het is. Als je bijvoorbeeld de trein wilt halen, of als je een afspraak of vergadering hebt. Maar meestal heb je niet de hele dag door tijdgebonden afspraken. Een gesprekje met je collega hoeft niet op een bepaald tijdstip te beginnen en de duur van zo’n praatje komt niet op een minuut aan.

Oproep
Waarom zou je altijd de tijd willen weten? Als je lekker in een flow werkt, als je een goed gesprek voert of als je plezier hebt, zorg dan dat je niet steeds in de verleiding komt om op je horloge te kijken. Néém de tijd en probeer ‘m niet te vangen met je horloge. In 1998 maakte prins Claus indruk door zich publiekelijk van zijn stropdas te ontdoen. Hij sprak de woorden “Werp het touw af dat u hindert”. En ik zou iedereen willen oproepen doe hetzelfde met je horloge. Werp het horloge af dat je hindert!

Horlogeloos
Inmiddels heb ik mijn horloge, zij het zwijgend, afgedaan. 
Heel behendig werp ik nu regelmatig steelse blikken op mijn smartphone, op de laptop, een willekeurige wandklok, de magnetron of op de verwarmingsthermostaat. En net zo makkelijk laat ik op andere momenten de tijd los. Wat een bevrijding!

 

tags: tijd, effectiever werken