Blog

Quiet please!

Door: barbara 24 mei 2017

Bij sommige sporten is het gebruikelijk dat het publiek stil is zodat de sporters zich kunnen concentreren. Regelmatig verzoekt de scheidsrechter bij het Wimbledon tennistoernooi om stilte en zegt: “Quiet please!”. Bij andere sporten is het juist luidruchtig op de tribunes. Bij voetbal of schaatsen zetten de fans hun enthousiasme zelfs met muziek kracht bij. Een man met ontbloot bovenlichaam slaat op de grote trom, een trompet schettert: tetterdetet … “Aanvallen!”, en vrolijke dweilorkesten verhogen de sfeer in het stadion. 

Focus op jezelf
Hebben voetballers en schaatsers dan geen concentratie nodig? Niets is minder waar. Alle sporters hebben focus en concentratie nodig om goed te presteren. Maar kennelijk werkt het bij iedere sport anders. Vaak geven voetballers na afloop van een wedstrijd aan dat ze de “Olé, olé” zingende voetbalfans niet (bewust) hebben gehoord, evenmin als de aanwijzingen van luid schreeuwende coaches. Veel schaatsers zeggen dat de rondetijden die in koeienletters op borden boven de baan worden gehouden, hen compleet zijn ontgaan. Hoe is het mogelijk? Deze sporters zijn sterk op zichzelf gefocust en laten zich door hun omgeving niet afleiden.

Opzwepen
Er zijn ook atleten die graag willen dat het publiek ritmisch gaat klappen om opgezweept te worden. Aanmoediging leidt voor hen tot betere prestaties. De atleet maakt dan gebruik van de massa mensen om zich heen.

Concentratie per soort taak
Kennelijk zijn er verschillende soorten concentratie en focus. Om tot goede prestaties te komen heb je het soms nodig om je voor omgevingsgeluiden af te sluiten en soms heb je absolute stilte nodig. Ga eens voor jezelf na welke soort taak welke soort concentratie vraagt. Kijk of je op een stiltewerkplek kan gaan zitten als je een ‘tennistaak’ hebt. In de kantoortuin kun je aan je aan de slag met je ‘voetbaltaak’ en aan je ‘atletentaak’ werk je met je eigen team in één ruimte zodat je aangemoedigd wordt om hoog te springen (en te scoren).

tags: timemanagement, focus, concentratie, Het Nieuwe Werken