Blog

De kracht van herhaling

Door: barbara 25 april 2017

Een officieel EHBO-diploma blijft het pas geldig als je 6 herhalingslessen per jaar volgt. Deze voorwaarde is gesteld, omdat je anders de handelingen vergeet. Training is belangrijk, anders gaan kennis en vaardigheden verloren en heb je er niets meer aan. Net als fietsen, zwemmen en autorijden. Daarvoor zijn herhalingslessen echter niet verplicht. Maar ga eens na hoe het zou zijn als je 20 jaar niet fietst. De basisvaardigheden weet je waarschijnlijk nog wel, maar echt deelnemen aan het verkeer en anticiperen op alles wat er om je heen gebeurt ben je waarschijnlijk verleerd.

Meerdere trainingsdagen
In mijn trainingen zorg ik voor borging van de kennis door meerdere trainingsdagen te plannen (met een aantal weken daartussen). Het komt weleens voor dat een opdrachtgever alles in één keer behandeld wil hebben en ook niet openstaat voor terugkomdagen. Dat lijkt weliswaar goedkoper, maar het is een stuk minder effectief. Als je wilt leren auto rijden, kan je beter 8 keer een uur rijles nemen, dan 1 dag van 8 uur achtereen. En zo werkt dat met trainen ook.

Blijven toepassen in de praktijk
Dit is de kracht van de herhaling. Door wat je geleerd hebt de volgende werkdagen in de praktijk te brengen, leer je van je eigen aanpak en foutjes. Het lerende en corrigerende vermogen van je brein is groot, maar het heeft veel tijd en oefening nodig. Verder kun je je afvragen wat je met een training wilt bereiken. Het lijkt me dat het doel van een training is dat mensen er in hun eigen werksituatie baat bij hebben en vaardigheden blijven toepassen. Als je rijlessen neemt, is niet je enige doel om dat felbegeerde roze kaartje in je bezit te krijgen, maar wil je daarna ook goed en veilig kunnen blijven autorijden.

tags: trainen, leren, HRM, persoonlijke ontwikkeling