Blog

Leesstoel

Door: barbara 27 februari 2017

In de jaren 50 was het heel normaal dat vader na een dag hard werken in zijn leesstoel neerplofte. Tevreden genoot Pa van zijn verdiende krantje en zijn pijp. Vanwege dat laatste werd het ook wel de rookstoel genoemd. Het was de (zit)plek om te rusten. Verboden voor huisvrouwen en kinderen!

Vandaag de dag rennen en vliegen we van hot naar her. Mannen, vrouwen en kinderen hebben geen ruststoel meer. We hebben sowieso geen eigen zitplaats meer. De bank is voor iedereen en op alle stoelen wordt geappt, t.v. gekeken en (de krant) gelezen. 

Elke taak een eigen stoel
Op je werkplek is meestal maar één zitplaats waar je alles op doet: achter je bureau. Stel je voor dat je voor ieder soort werk op een andere plek gaat zitten. Op je bureaustoel werk je op je computer, terwijl je in een comfortabele leesstoel lekker kunt lezen. Ik ken een beleidsadviseur die op haar werk regelmatig in haar beleidsstukken-lees-hangmat hangt. Ooit vertelde een professor aan de Universiteit van Cambridge in een interview dat hij zijn briljantste ingevingen krijgt op de denkdivan die in zijn werkkamer staat.

Concentratie verhogend en drempelverlagend
Door op specifieke plekken te gaan zitten vind je makkelijker en sneller de concentratie voor de taak. Je bent even weg van je standaardplek. Je hebt alle lichten op groen voor een specifieke taak en dat maakt de drempel lager om het daadwerkelijk te gaan doen. Beeld je bijvoorbeeld in om te gaan zwemmen. Nu? Nou, nee! En beeld je nu in dat je je zwemkleding aanhebt, dat het warm is en de zon schijnt, en dat je op de rand van een zwembad zit. Nu zwemmen? Ja, graag! De plaats waar je zit schept gelegenheid en zin om het te gaan doen. Dus nestel je op je werk eens in een leesstoel of vlei je op de denkdivan en vind de juiste voorwaarden en de rust om te lezen of na te denken.

tags: Het Nieuwe Werken, HNW, productiviteit, Slimmer werken, werkplek