Blog

Het is nu later

Door: barbara 20 december 2016

Je mag kiezen, ik geef je nu één bonbon, of ik geef je over een uur een hele doos bonbons. Veel mensen zullen zeggen: Ik wacht wel een uurtje, dan heb ik een hele doos! Nu stel ik je opnieuw voor de keuze, ik geef je nu één bonbon, of je krijgt van mij over een jaar een doos bonbons. Waarschijnlijk zal je dit keer kiezen voor die ene bonbon, want een jaar duurt lang. Tegen die tijd is de beloofde doos bonbons allang uit je hoofd. “Geef maar hier, die lekkere bonbon!”

Plezier op korte termijn
In je werk gaat het vaak net zo. Je kiest eerder voor het korte en kleine plezier op dit moment, dan voor het grotere genot later in de tijd. Liever nu even lekker voor de fun een paar leuke websites bekijken, dan aan dat lastige stuk te werken en te moeten wachten op het verlossende gevoel dat het af is. Je ziet er tegenop en denkt, daar begin ik later wel mee. Maar het is nu later! *)

Drie tips om uitstelgedrag tegen te gaan
1. Maak in je hoofd een beeld van het eindresultaat. Dit kan op drie vlakken:
- inhoudelijk: het stuk is af, de lastige taak is afgerond
- in tijd: je hebt de deadline gehaald zonder al te veel stress en gehaast
- het bijbehorende gevoel: voldoening, opluchting, trots.
2. Zorg dat je zo min mogelijk afleidingen hebt op je werk.
Knal alles dicht: je mail, je telefoon, klik alle tabbladen van je browser weg en sluit je deur. Boem! Dicht, afgesloten, niet storen a.u.b.!
3. Inventariseer wat je allemaal moet doen.
Breng de klus waar je tegenop ziet inzichtelijk en maak van deze ene grote taak kleinere deeltaken. Maak een planning voor deze deeltaakjes. Stapje voor stapje kom je dichterbij het eindresultaat.

En als je dan aan het eind de verwachte resultaten hebt behaald en je een voldaan gevoel hebt, beloon jezelf dan. Wat dacht je van een doos bonbons? ;-)

*) Uit de songtekst ´Later als ik groter ben´ van BLØF