Blog

Harder werken? Meer rusten!

Door: barbara 25 november 2016

In zijn lezing, op 23 november 2016 in de Westerkerk in Amsterdam, gaf de Amerikaanse futuroloog Alex Pang aan hoe belangrijk het is om werk af te wisselen met rust. “Rest is a compliment to work”. Daarnaast pleitte hij er ook voor om minder uren te werken. Een 8-urige werkdag is geforceerd ontstaan. Het is beter om 5 tot 6 uur per dag te werken. Niet alleen beter, maar ook productiever!

Rustrituelen
Neem een voorbeeld aan de rustrituelen van creatieve historische figuren zoals Hemmingway, Picasso en Darwin. Zij rustten met een bepaald doel. Er zijn drie punten die opvallen bij hun dagindeling.
1. Ze staan vroeg op, werken met frisse ochtendblik een paar uren geconcentreerd en stoppen dan.
2. Ze maken later op de dag lange wandelingen of zijn op een andere manier fysiek actief.
3. Gedurende de dag nemen ze momenten om te rusten, ze doen een dutje, trekken zich terug onder een boom, contempleren en reflecteren. 
In de ochtend wordt er gewerkt, komen er letters op papier of verf op het doek. Tijdens de (in)activiteit gedurende de rest van de dag komen de ideeën en ingevingen. Feitelijk is de kwaliteit en het niveau van hun creaties te danken aan deze momenten op de dag. 

Werken en rusten gaan hand in hand
Pang beweert: “Rusten is een vaardigheid die je kunt aanleren. Maak ruimte voor rust in je leven. Zo herstel je van werken én doe je goede ideeën op. Werken en rust zijn niet elkaars vijand, maar ze hebben elkaar nodig.”

Werken en rusten versterken elkaar
Een ander aandachtspunt is het fenomeen dat hoe harder je werkt, hoe meer rust je nodig hebt. Dit staat in contrast met wat de meeste hardwerkende mensen doen. Ze slapen korter en buffelen langer achtereen door, omdat ze het zo druk hebben. Pang stelt dat dit contraproductief werkt. Werken en rust hebben elkaar niet alleen nodig, maar hebben een versterkend effect op elkaar. Hoe minder je rust, hoe minder productief je bent én andersom. “The more you love your job, the more you need a break from it!”.


tags: HNW, timemanagement, effectiever werken, productiviteit, creativiteit, rust