Blog

Iedereen blij met een 6-urige werkdag?

Door: barbara 26 september 2016

In Zweden is de 6-urige werkdag een feit. Met behoud van salaris werkt personeel van een aantal zorginstellingen in diensten van 6 uur. Zij volgen het voorbeeld van een Zweedse fabriek van Toyota die dit experiment al veel eerder startte. Waarom werd daartoe overgegaan? Belangrijkste doelstellingen waren dat de productiviteit omhoog zou gaan en het ziekteverzuim zou dalen. Dit waren immers de uitkomsten bij Toyota. En ja hoor! Het beoogde effect werd behaald. Werknemers blij, werkgevers blij!

Bezettingsproblemen en lager inkomen
Als hiermee het verhaal af was, zou je verwachten dat heel Europa zou volgen. Waar blijven de Europese toeters en vlaggen? Er zijn nogal wat haken en ogen. Zo kampten werkgevers vaak met bezettingsproblemen. Veel zorginstellingen hebben een bezetting van 24 uur per dag, 7 dagen per week en om dit af te dekken zijn er iedere dag minimaal 3 soorten diensten. Deze beginnen bijvoorbeeld om 07.00 uur, 15.00 uur en 23.00 uur. Met 6-urige werkdagen zou dit neerkomen op: 07.00 uur, 13.00 uur, 19.00 uur en 01.00 uur. Een nachtdienst die start om 01.00 uur in de nacht is niet fijn. Bovendien heb je per etmaal vier mensen nodig, in plaats van drie. Om dit op te vangen is extra personeel nodig. Zijn er ook nadelige gevolgen voor de werknemers? De meesten vinden kortere werkdagen fijn. Als echter het salaris navenant omlaag wordt gebracht (wat buiten Zweden aannemelijk is), daalt het inkomen met 25%. Dat is voor veel mensen (te) fors. 

Verhoging productiviteit en verbetering welzijn
De grootste winst voor zowel werkgevers als werknemers is de verhoogde productiviteit en het verbeterde welzijn. Hoe komt het dat je productiever bent? Uit onderzoek is gebleken dat je minder geconcentreerd bent, minder inventief en vermoeider wordt, naarmate de dienst langer duurt. Hierdoor komt er aan het einde van een werkdag vaak minder uit je handen en maak je meer fouten. Bovendien geldt de ‘stelling van Aalpol’ (ik citeer uit mijn boek Om gestoord van te worden): “De tijd die je voor een taak hebt uitgetrokken is voldoende om de taak uit te voeren.” Vaak blijkt in de praktijk als je slim plant, dat de meeste taken ook werkelijk in minder tijd kunnen worden afgerond en ben je dus productiever. De welzijnsverbetering is vooral het gevolg van meer rust.

Het Zweedse concept overnemen?
Hoe dan ook, waarschijnlijk geldt voor de Europese versie van het Zweedse concept het volgende voor de werknemers: je werkt tevredener en hebt meer vrije tijd, maar hebt wel minder inkomen. En voor de werkgevers geldt: je hebt gezonder en productiever personeel, maar je moet meer personeel aantrekken. Aarzelingen alom, maar ook kansen alom!

 

tags: slimmer werken, plannen, gezonder werken, productiviteit, diensten, werktijd