Blog

Thuiswerken, vier tips om op afstand te communiceren

Door: barbara 19 juni 2012

Het is logisch om te communiceren met degene die het dichtst bij je in de buurt is. Je praat met de persoon die aan jouw tafel zit en niet met iemand die drie tafels verder zit. Maar hoe werkt dat bij thuiswerken? Dan zitten de mensen met wie je wilt communiceren niet aan jouw werktafel.

Half of niet
Om te communiceren met iemand die niet in je directe omgeving is, moet je een zekere barrière overbruggen. Deze natuurlijke aarzeling leidt er soms toe dat je het maar half doet of dat je het maar laat zitten. Je leest bijvoorbeeld wel iemands mail, maar reageert er niet op. Of je weet dat een collega zit te wachten op jouw reactie, maar je denkt: “Dat komt later wel als ik haar weer zie”.

Fysieke afstand
Natuurlijk zijn de middelen om op afstand te communiceren sterk ontwikkeld. Waren we eerst afhankelijk van de PTT die onze post bezorgde en het telefoonverkeer regelde. Nu hebben we computers, internet en smartphones waarmee we in seconden worldwide met elkaar in contact zijn. In tijd is de afstand verkort, maar de fysieke afstand is gebleven. En die zit kennelijk in ons hoofd: uit het oog, uit het hart. 

Foto’s Is het ook mogelijk om je dichterbij te voelen met mensen die ver weg zijn? Ja, dat zie je als mensen op kantoor foto’s van hun partner en kinderen op hun bureau zetten. Is dat dan een idee, thuis foto’s van je collega’s en je manager neerzetten? Hilarische gedachte.

Vier tips om op afstand te communiceren
1. Als je vastloopt, bel of chat met een collega of leidinggevende om te sparren
2. Skype met collega’s. Door ze te zien heb je het gevoel dat ze dichterbij je staan
3. Bel ‘ns een collega op om te vragen hoe het met hem/haar gaat
4. Deel met je collega’s dat je actief contact met ze houdt als je thuiswerkt, omdat je daar behoefte aan hebt.

 

tags: thuiswerken, communicatie, Het Nieuwe Werken