Blog

Schaakklok

Door: barbara 22 april 2016

Ik kan schaken. En daarmee is alles gezegd over mij en schaken. Ik ken de spelregels en de loop van de stukken. Maar ik speel bijna nooit schaak. Vroeger had ik geen geduld om een heel potje te schaken en nu heb ik daar te weinig tijd voor. Want een potje schaken duurt vaak lang. Bij officiële schaaktoernooien worden afspraken gemaakt over tempo (maximale bedenktijd per zet) en tijdlimiet (bijvoorbeeld 40 zetten in 2 uur). Om deze tijden in de gaten te houden gebruiken ze een schaakklok.

Het klokje tikt
Het idee is dat zolang jij aan zet bent, er minuten wegtikken op jouw klok en dus van jouw bedenktijd afgaan. Heb je je zet gemaakt, druk je snel op de knop en stopt jouw klokje met tikken en gaat de klok van de tegenstander weer tikken. In de praktijk zie je als toeschouwer heel lang twee bewegingsloze schakers en ineens beweegt de arm van één van hen, verplaatst snel een schaakstuk en drukt vliegensvlug met dezelfde hand (dat is de regel) op de schaakklok. Geen tijd te verliezen!

Bedenktijd
Als we rechtlijnig en logisch nadenken (en dat kunnen schakers heel goed), dan zou het dus betekenen dat je tijdens de bedenktijd van de tegenstander niet mag nadenken. Dat is namelijk zíjn tijd. Maar als schaker puzzel je vaak op verschillende scenario’s en denk je vele zetten vooruit. Dus is het logisch dat je ook nadenkt in de tijd van de tegenstander. Terwijl zijn klokje tikt, heb jij ook bedenktijd.

Werktijd en privétijd
En zo gaat het in je werk ook. Je trekt de deur van het kantoor dicht en je werktijd zit er op. Dan zouden je hersenen dus moeten stoppen met nadenken over je werk. En net als met de schaakklok werkt dat niet zo. Gedachten over je werk dringen zich ook buiten werktijd op. Terwijl jouw werkklokje niet meer tikt en het privéklokje loopt, gaat de gedachtestroom over het werk door. Is dat erg? Nee hoor, misschien zie je de dingen zelfs helderder en heb je goede ingevingen. Maar probeer ook los te komen en je aandacht te verleggen naar je privéleven. Dat werkklokje wordt na enige tijd toch wel weer ingedrukt. Morgen weer een dag!