Blog

Wie vroeg begint ...

Door: barbara 24 maart 2016

Wie vroeg begint, blijft de hele dag vroeg. Deze uitspraak lijkt een waarheid als een koe. Daarom krijg je vaak de timemanagementtip om de werkdag vroeg te beginnen. De redenatie erachter is: ’s morgens komt er het meest uit je handen, dus hoe langer je kunt werken in de ochtend, hoe beter. Bovendien suggereert deze tip dat je lekker veel kan doen op een lange werkdag. Juist vanuit timemanagement zou ik terughoudend willen zijn om deze tip zonder meer te geven.

Ochtendmens

Als je een uitgesproken ochtendmens bent, zou ik de tip om vroeg te beginnen met werken ter harte nemen. In de ochtend kan jij met relatief weinig energie veel werk verzetten. Vaak ontstaat er na de lunch een energiedip. Werk dan even helemaal niet. Maak een wandeling of doe even helemaal niets. Later op de middag pak je je werk weer op en ga je vol nieuwe energie weer verder, om op “normale” tijd weer naar huis te gaan. De lengte van de werkdag hoeft dus niet korter te zijn als je vroeg begint.

Avondmens
Ben je een echt avondmens, start je werkdag dan niet vroeg. Begin (wat) later. Vaak voel je in de loop van de middag een dip. Stop dan met werken en ga naar huis. Pak ’s avonds je werk weer op en ga lekker in je energieke periode aan de slag.

Geen ochtend- en geen avondmens
De meeste mensen zijn geen uitgesproken ochtend- of avondmens. Zoek dan naar een werkritme dat bij je past. Kijk ook wat bij je werk past en wat er in je werk mogelijk is. Ga na welke taken veel concentratie en inzet vragen en welke minder. Durf ook even niets te doen. Je werkdag vroeg beginnen is alleen slim als vroeg beginnen goed bij je past. En lange volgepropte dagen maken is voor niemand productief.

 

tags: werkritme, effectiever werken, Het Nieuwe Werken