Blog

Stilte, ik werk!

Door: barbara 26 oktober 2015

De stilte in de bibliotheek, waar is die gebleven? Ik herinner me nog dat ik als kind in de bibliotheek niet hardop mocht praten. Zelfs als je fluisterde keken mensen verstoord op van hun boek. Vandaag de dag is dat wel anders. Er wordt gepraat, gegamed, geschreeuwd en gerend in de bieb. En niet alleen door kinderen, volwassenen kunnen er ook wat van! Het valt me op dat veel bibliothecaressen ook op luide toon praten, zowel met klanten als met elkaar. Aaargh, hoe kan je je op die manier nog concentreren? Om gestoord van te worden!

humoristisch filmpje

Ongestoord werken
De bibliotheek, en ook veel andere publieke plekken zijn “een belevenis” geworden. Daar wordt geleefd! Dat is enerzijds een goede ontwikkeling en volgt ook een maatschappelijke trend, maar anderzijds is er nauwelijks nog een plek waar je ongestoord kunt lezen of werken.

Stiltewerkplek
In kantoortuinen, werkcafés en in de trein is het gewoonlijk een dolle boel. Mensen telefoneren en kakelen naar hartenlust. Alleen op speciale stiltewerkplekken (meestal een hok zonder ramen) of in de stiltecoupé kan je nog in alle rust werken (als je geluk hebt). Je moet dus kiezen: werken in een kakofonie of je afzonderen als een monnik. Er zit weinig tussenin.

Communiceren op normale toon
Beste mensen, probeer in een omgeving waar veel mensen lezen of zich proberen te concentreren op hun werk, rekening met hen te houden. Communiceer op normale toon, telefoneer in een andere ruimte of op het balkon in de (forenzen)trein, loop even naar iemand toe om iets te zeggen, in plaats van over een afstand van een paar meter iemand iets toe te schreeuwen en ga zelf ook iets doen waar je concentratie voor nodig hebt. Schrijf een stuk of lees een boek!

 

tags: communiceren, communicatie, ongestoord werken