Blog

Films, om gestoord van te worden

Door: barbara 26 september 2015

 Dit gebeurt alleen als de scriptschrijver er een bedoeling mee heeft. Bijvoorbeeld als er net op het moment dat er voor het eerst gezoend wordt, prompt iemand binnen komt lopen. Of net als je ervan overtuigd bent dat de butler niet de moordenaar is, krijgt de rechercheur een telefoontje van kantoor dat er belastend bewijs gevonden is. In het werkelijke leven word je echter aan de lopende band gestoord! 

Beslismomenten
Als je werkt en de telefoon gaat, moet je beslissen of je het telefoontje aanneemt of niet, als er iemand binnenloopt terwijl je in gesprek bent of met een opdracht bezig bent, moet je beslissen of je iemand “even” te woord staat of niet. En hoe reageer je als meerdere mensen door elkaar praten? Dit zijn allemaal beslissingsmomenten en die kosten energie en tijd. En als je de verkeerde beslissing neemt, kost het zelfs nog meer tijd.

Stoorzender
Natuurlijk snap ik dat het in een film irritant is dat de hoofdpersoon in een spannende thriller vlak voor de ontknoping zijn rinkelende telefoon beantwoord en zegt: “Oh, …, dus vrijdag gaat het overleg niet door? … bedankt voor het doorgeven. … Joeh! … Ja, jij ook!”. Maar in het echt gaat het vaak wel zo. Wil jij die stoorzender zijn? Wil jij degene zijn die het telefoontje beantwoordt? En wil jij terwijl je op het puntje van zijn stoel zit uit het verhaal gehaald worden? Waarschijnlijk alle drie niet.

Geef stoorzenders geen kans, drie tips

  1. Wees zelf geen stoorzender en spaar de punten op die je wilt delen met iemand tot je hem ziet of zet het in een overzichtelijk mail.

  2. Wees geen gestoorde en laat je niet de hele dag storen, durf offline te zijn.

  3. Wees geen slachtoffer van gestoorde mensen om je heen en vraag of je gesprekspartner z’n telefoon uitzet.

Meer tips over ongestoord werken vind je in mijn boek Om gestoord van te worden.

 

tags: ongestoord werken