Blog

Timemanagement? Mensmanagement!

Door: barbara 07 juni 2012

“Ik geef trainingen en coaching timemanagement”, hoor ik mezelf zeggen. “… om een slimme invulling aan je werktijd te geven.” Aha! Het gaat dus helemaal niet om tijd, het gaat om de persoon! Die wil immers invulling geven aan z’n tijd. Hoezo Timemanagement? Mensmanagement zal je bedoelen!

Kloktijd en belevingstijd
Timemanagement suggereert dat je tijd onder controle hebt, dat je de tijd kunt managen. Maar dat is onmogelijk! De tijd tikt altijd maar door. Die kán je helemaal niet managen. Hoe zit dat eigenlijk met tijd? Je hebt kloktijd en belevingstijd. Het is de kloktijd die altijd maar doortikt. De belevingstijd is rekbaar. Een avondje met je vrienden vliegt voorbij: gezelligheid kent geen tijd. Ergens op wachten kent wel degelijk tijd: dat duurt eeuwen!

Workflow
Als je tijd wilt managen zal je dus iets moeten doen met je belevingstijd. Maar wil je dat eigenlijk wel? Het is toch heerlijk als je gezellig samen bent met vrienden en je de tijd niet in de gaten hoeft te houden? En zo gaat dat ook op je werk. Als je lekker bezig bent, alle ideeën vorm krijgen en alles zo uit je pen rolt, waarom zou je dan de klok in de gaten houden? Koester die workflow.

Invloed
Tijdens het wachten zou je misschien wel invloed op je belevingstijd willen hebben. Wachten is vervelend. Vergaderen ook. Is het je al opgevallen hoe vaak mensen tijdens een vergadering op de klok kijken? Als je de belevingstijd wilt managen zal je dus jezelf moeten managen!

Vier tips voor Mensmanagement
1. Geef ruimte aan workflows 
2. Kijk tijdens het wachten en saaie vergaderingen niet steeds op de klok
3. Baken tijd af voor routinetaken, dan hoef je tijdens het werken aan die taak niet over de tijdsbesteding na te denken
4. Plan momenten van “niets doen” of wandelen in je agenda. Tijdens die momenten overzie je hoeveel tijd je nodig hebt voor alle werkzaamheden en heb je het gevoel grip op je tijd te hebben.

 

tags: timemanagement