Blog

Voorzichtig afkappen

Door: barbara 25 maart 2015

Laatst vroeg iemand mij, hoe kan ik een gesprek voorzichtig afkappen als het me te lang duurt? Ik antwoordde, vergeet het maar! Gesprekken kun je niet voorzichtig afkappen. Je beëindigt het gesprek abrupt, of je laat het voorzichtig doorkabbelen en hoopt vurig dat de ander opveert en zegt, ik stap maar weer ‘ns op! Maar dat zegt hij waarschijnlijk niet, of anders veel te laat. Je hebt geen tijd, want je moet nog aan je verslag werken, nog een telefoontje plegen en eerlijk gezegd, ook nodig naar de wc en je denkt, stop nou!

Niet serieus
Dat is precies de enige manier waarop je het gesprek kunt beëindigen, ‘stop’ zeggen. Maar dat is niet eenvoudig, want je wilt niet onvriendelijk overkomen. Tegelijkertijd kun je je afvragen of iemand laten doorbabbelen wel zo vriendelijk is. Eigenlijk neem je je gesprekspartner niet meer serieus door hem maar te laten kletsen. Hij merkt echt wel dat je zit te wiebelen op je stoel en dat je met een verkeerde (want bewuste) timing tjahmmm en zo, zo zegt. Hoe beledigend is dat!

Tips om gesprekken niet te hoeven afkappen

  • Loop naar iemand toe, in plaats van dat je erop wacht dat hij naar jou toekomt. Je hebt dan zelf de touwtjes in handen en kan weer weggaan wanneer jij dat wilt.
  • Vraag aan het begin meteen hoeveel tijd iemand van je vraagt, dan zit je niet op de wip: “Ha Kees, leuk dat ik je zie, ik heb 10 minuten voor je, is dat genoeg?”
  • Zorg dat je af en toe op een stilteplek werkt. Als je ongestoord wilt werken en je wilt echt iets afhebben, sta dan niet open voor gesprekken.
  • Sta op en loop naar het koffieapparaat zodra iemand je kamer binnenkomt. Het gesprek duurt dan zo lang als nodig is om koffie te halen en weer terug te keren naar je werkplek. 

Alternatief
Als je toch in een (te) lang gesprek verzeild raakt, spreek dan duidelijk uit dat je het gesprek wilt beëindigen, leg uit waarom (omdat je nog veel werk te doen hebt) en bied een alternatief aan: “Zullen we na de lunch verder praten?”. Eerlijk duurt het langst!

 

tags: communiceren, communicatie, ongestoord werken