Blog

Jengelen op je werk

Door: barbara 24 oktober 2014

Als een kind moe is, gaat het jengelen. Vooral aan het eind van de dag is bij de meeste kleine kinderen de energie op. “Hij doet stom” krijst het ene kind en een ander kan eigenlijk alleen nog maar om alles huilen. Kinderen willen dan getroost en met rust gelaten worden. Ze willen met wat lekkers voor de televisie zitten. Dat zouden wij ook vaak aan het eind van onze werkdag willen. Maar dat kan niet, want we zijn volwassen. En volwassen jengelen niet.

Potje klagen
Veel mensen hebben al voor het einde van hun werkdag al hun energie verbruikt en voelen zich moe. Ze verzuchten: “Ik heb geen zin meer. Pfff, ik wou dat ik naar huis kon”. Waarna ze vervolgens bij een collega even lekker een potje klagen (dat is bij volwassenen de algemeen geaccepteerde vorm van jengelen).

Drie tips om jengelen te voorkomen
Hoe voorkom je dat je aan het eind van je werkdag bent afgebrand? Drie tips om jengelen te voorkomen en je energie te verdelen over de werkdag.
1. Neem meer pauzes en geniet ervan. Hierdoor laad je gedurende je werkdag je batterij steeds weer op. 
2. Rond taken goed af, daardoor krijg je een tevreden gevoel. Dit is om twee redenen goed voor je energiebalans. Het bespaart je negatieve energie, omdat er anders nog in je hoofd blijft hangen dat iets niet af is. Bovendien geeft het je energie, omdat het voldane gevoel een oppepper is.
3. Bewaar een leuke of makkelijke klus voor het eind van je werkdag. Je kan je er de hele dag op verheugen. En als het zo ver is, eet dan lekker een appeltje en start fluitend aan het laatste klusje van de dag.

Kinderachtig
Het zou kinderachtig zijn om te verwachten dat je collega’s aan het eind van de dag met wat lekkers komen en je vertroetelen. Zo ver hoeft het ook niet te komen dankzij bovenstaande tips. Maar het zou natuurlijk wel leuk zijn!

 

tags: timemanagement, werkritme, planning