Blog

Geniale werkritmes

Door: barbara 25 mei 2014

Hebben werkritmes invloed op je productiviteit en creativiteit? Als we kijken naar de werkschema’s van de componisten Ludwig van Beethoven en Wolfgang Amadeus Mozart, valt op hoe verschillend die zijn. Van Beethoven hakte zijn etmaal in nagenoeg drie gelijke delen: 8 uur slapen, 8 uur componeren en 8 uur eten, bewegen & sociale contacten. Mozart versnipperde zijn etmaal en had naast componeren nog vele andere activiteiten zoals lesgeven en concerten geven. Hij had aan 5 uur slaap genoeg en besteedde “slechts” 4 uur aan componeren.

Je zou de conclusie kunnen trekken dat Mozart minder productief was. Niets is minder waar, de productiviteit van Mozart is ongekend! Zeker als je bedenkt dat Mozart 30 productieve jaren in zijn leven had en Van Beethoven 50 jaar. Ik heb het totaal aantal composities op een rijtje gezet.

De indeling van de dag heeft de creativiteit van beide componisten ook niet beïnvloed. Over smaak valt te twisten, maar over de genialiteit van beide heren is iedereen het wel eens.

Welke conclusie kunnen we dan wel trekken? Moeten we massaal het werkschema van Mozart overnemen? Ook die conclusie is onjuist. Waarschijnlijk was er nauwelijks iets uit Van Beethovens pen gekomen als hij het schema van Mozart had aangehouden. Hij gedijde het best bij zijn 3 x 8 schema. Het omgekeerde geldt waarschijnlijk ook voor Mozart. Dit drukke baasje zou gek worden als hij 8 uur achter elkaar zou moeten componeren. In de laatste uren van zo’n blok zou hij waarschijnlijk niets zinnigs meer componeren.

Kies dus het werkschema dat bij je past. Hoeveel slaap heb je nodig, hoe lang achter elkaar kan je je op iets concentreren? Wat is jouw ideale werkritme? Breng het eens in kaart!

tags: timemanagement, werkritme, planning