Blog

Bestekla

Door: barbara 25 april 2014

Een tijdje geleden zag ik in het tv-programma De Wereld Draait Door cabaretier Tim Fransen. In een fragment uit zijn show zet hij zich af tegen de plastic bak met vakjes in de keukenla. Hij gelooft niet in het concept bestekla. Liever “flikkert hij na de afwas het bestek gewoon in één keer in de la”. De tijd die hij kwijt is met het juiste bestek uit de la te vissen verdient hij dubbel en dwars terug door alles op één grote hoop te leggen.

Moment van ergernis
Ik twijfel aan de tijdwinst die hij ons voorlegt. Hij rekent alleen in tijd. Maar er is nog een factor die een rol speelt bij de toepassing van het concept bestekla. Die factor is ergernis. Als je iets niet kan vinden en je hebt het nodig, kan dat heel irritant zijn. Irritatie is energieverlies. Bovendien speelt ook het moment waarop je de tijd kwijt bent een rol. Ga je na de afwas bestek sorteren, of ga je tijdens het koken zoeken? Het kan heel irritant zijn als je tijdens het koken een grote lepel nodig heb om in de pan te roeren en het enige wat je in de la vindt is een vork en een theelepeltje.

Sorteren of zoeken
Op je werk gaat het met het documenteren van je (digitale) informatie precies zo. Kies je ervoor om alle e-mails in je inbox te laten en alle bestanden in één map te “flikkeren”? Of kies je ervoor om alle bestanden in de juiste mapjes onder te brengen? In het eerste geval ben je weinig tijd kwijt met sorteren en beslissingen nemen, maar moet je wel naar het juiste bestand zoeken. In het tweede geval kost het tijd om te documenteren, maar kan je wel weer snel alles vinden.

Kies bewust voor een systeem. Ga je voor het concept bestekla of het concept één-grote-hoop? Laat je je leiden door je weerstand tegen sorteren en documenteren of door je weerstand tegen lang zoeken en iets niet kunnen vinden. Persoonlijk geloof ik in het concept bestekla.

 

tags: documenteren, timemanagement