Blog

Flexibele bedrijfscultuur

Door: barbara 24 januari 2014

Deze kerstvakantie speelden we met het gezin naar harte lust het Fokke en Sukke kwartetspel dat wij eerder die maand van Sinterklaas hadden gekregen. Soms duurde het even voordat de gevraagde kaart werd gegeven. Dan had iemand had nog even tijd nodig om de kaart te lezen en gaf daarna lachend de kaart alsnog.

© RGvT

Onbegrip
Naar de kaart Flexplek uit de categorie Werk bleef ik geboeid kijken. Wat een agressie en een intimidatie kan een nieuw bedrijfscultuurconcept oproepen! Maar Fokke en Sukke zijn niet de enigen die moeite hebben met veranderingen in de bedrijfscultuur. Gewoonten en omgangsregels zijn vaak diepgeworteld in een organisatie. Waar in het ene bedrijf iedereen bij elkaar binnenloopt met vragen, bestaat in het andere een ware e-mailcultuur. Je kan niet verwachten dat iedereen zomaar nieuwe gebruiken overneemt. Weerstand, onbegrip en zelfs agressie is een waarschijnlijker reactie op veranderingen.

Uitrollen
Vaak zie je in organisaties dat er een veranderplan wordt opgesteld. Bij de invoering van flexibeler werken wordt nagedacht over andere werkplekken, minder werkplekken en nieuwe laptops. Er wordt geheel volgens plan een gefaseerde invoering inhet plan opgenomen en vervolgens wordt nagedacht over de vraag “Wie gaat het uitvoeren?”. Nu komen de (HR)managers ten tonele. De nieuwe regels moeten immers worden “uitgerold”.

Gezamenlijk
En de medewerkers? Die krijgen een laptop, nieuwe flexibele werkplekken en uitleg van het management. Wat willen ze nog meer? Als je de tekening van Fokke en Sukke goed bekijkt, zie je wat er is misgegaan. Dit bedrijfscultuurconcept is niet hùn concept. Als het management en de medewerkers het veranderplan samen hadden opgesteld, dan hadden ze gezamenlijk kunnen nadenken over wat de veranderingen in de praktijk betekenen. De bedrijfscultuur wordt immers door iedereen binnen een organisatie bepaald.

“Mag ik van Werk de Flexplek?” Ik werp nog een laatste blik op de kaart en geef ‘m grinnikend aan mijn huisgenoot. “Kwartet!!”

 

tags: flexibel werken, Het Nieuwe Werken