Blog

Time flies

Door: barbara 17 december 2013

‘Time flies, but you’re the pilot’, stond er op mijn servetje in het vliegtuig. Als je je hoog boven de wolken begeeft, kan je geen kant op en dus had ik alle tijd om hier over na te denken. Op dat moment vloog de tijd. Letterlijk. Een reis die me anders een hele dag zou kosten, maakte ik nu in minder dan 2 uur. Pure tijdwinst! Tijdens mijn terugvlucht dacht ik echter: “dit weekend is omgevlogen!”. Voor mijn gevoel was in nog maar nauwelijks op het buitenlandse vliegveld geland, of ik vloog alweer terug.

Tijd is een rekbaar begrip. Einstein leverde het wetenschappelijke bewijs, maar wij ervaren dit dagelijks. Als je het naar je zin hebt, vliegt de tijd. Hoe komt dat? Een aantal factoren speelt een rol. Je kijkt niet vaak op de klok als je je vermaakt. Dan ga je op in de flow. Dat is precies de reden dat in veel horecagelegenheden geen klok hangt: “Hier heb je alle tijd!”. Wat ook een rol speelt is dat je hart sneller klopt als je plezier hebt. Als je opgewonden bent of haast hebt, lijkt de tijd sneller te gaan.

Het tweede deel van de zin, intrigeerde me: ‘but you’re the pilot’. Oh ja? Ben ik de piloot van de tijd die omvliegt? Seconden, minuten, uren tikken onverbiddelijk door. Niet te stoppen, niet af te remmen en niet terug te draaien. Hooguit heb je invloed op de manier waarop je de tijd beleeft. Daar kan je op je werk handig gebruik van maken.

  • Als je een belangrijke klus af wilt hebben, kijk niet op de klok!
  • Zorg ervoor dat je niet met haast in je lijf aan belangrijke klussen begint.
  • Begin op tijd aan een moeilijke en lastige taak en knip die in stukjes op.

Time flies, but somehow, you’re the pilot.

 

tags: timemanagement