Blog

Eén keer vergeten ...

Door: barbara 25 september 2013

Eén keer vergeten is voor altijd weten. Toen ik die zin las, stroomde mijn hoofd vol met voorbeelden. Eén keer was ik op weg naar een klant mijn brood vergeten mee te nemen en kocht ik bij een tankstation een broodje bedorven eiersalade. Eén keer was ik een afspraak straal vergeten en heb diegene voor niets laten wachten. Eén keer was ik mijn portemonnee vergeten mee te nemen naar de supermarkt en kwam daar pas achter toen alle boodschappen al op de band bij de kassa stonden. (Ik wou dat ik deze voorbeelden verzonnen had.)

Klopt het dat je na een misser er voor altijd aan denkt? Als de impact niet heel groot was, ebt die alertheid vaak na een tijdje weer weg. Hoe minder emoties, zoals schaamte, verdriet en boosheid ermee gepaard gingen, hoe groter de kans dat je het na een tijdje toch weer een keer vergeet. Bovendien zijn ingesleten gewoontes vaak hardnekkig. Dan is één keer vergeten niet genoeg om deze in te wisselen voor nieuwe slimmere gewoontes.

Je kunt je afvragen of je het echt jammer vindt dat je bijvoorbeeld bent vergeten om het werkoverleg voor te bereiden. Of denk je: “Ach, dat kan een keer gebeuren”. En als je werkelijk bij ieder werkoverleg goed voorbereid wilt aanschuiven en gênante situaties wilt voorkomen, ben je dan ook bereid tijd vrij te maken voor die voorbereiding?

Vier tips om te onthouden
1. Maak een notitie van een goed idee of voornemen zodra het je te binnen schiet
2. Maak er routine van: boodschappen = 3 x B: Bag – Briefje - Beurs
3. Als het tijdgebonden is, plan het in je agenda
4. Maak een goede planning: hoeveel voorbereidingstijd heb je nodig, waar is dat van afhankelijk (bijv. dat je nog stukken moet lezen) en houd je rekening met onverwachte zaken die er tussendoor komen?

En mocht je toch nog iets vergeten, dan weet je het weer voor de volgende keer. Voorlopig …

 

tags: timemanagement, planning, slimmer werken