Blog

Daar moet ik nog wat mee

Door: barbara 25 juni 2013

Om goed voorbereid op vakantie te gaan wil je een aantal dingen goed regelen. Je bedenkt wat je nodig hebt om je koffer te pakken, regelt de reis en zoekt je paspoort. Tevreden kijk je naar je nieuwe bikini, het praktische pakje vochtige wegwerpwashandjes voor onderweg en het stapeltje schoongewassen zomerkleren. Zo, alles is geregeld, we kunnen op vakantie.

Ineens schiet je te binnen dat je nog niet hebt gekeken of je paspoort nog geldig is en binnen een nano-seconde na deze gedachte schiet het beeld van de brief van de gemeente door je hoofd waarin iets over je paspoort stond. Wat je al vermoedde blijkt waar, je paspoort is verlopen.

Je hebt nog een paar dagen om een noodpaspoort aan te vragen. Welke regels gelden hiervoor? Waar en hoe moet ik dat aanvragen? Inmiddels verkeer je in opperste staat van paraatheid. Het tevreden gevoel van zo-even lijkt mijlenver weg. Je moet handelen.

Wat is er gebeurd waardoor je in deze situatie bent beland? Het cruciale moment was bij het lezen van de brief van de gemeente. Tóen had je moeten handelen. Meteen in je agenda noteren dat je je paspoort moet verlengen. Misschien heb je ook nog een nieuwe foto nodig, omdat je alleen maar foto’s hebt waar je op lacht, waar geen oor op te zien is of waarop je vrolijk een V-gebaar maakt.

Wat er waarschijnlijk gebeurde toen je de brief las was dat je dacht: “Daar moet ik nog wat mee” en het papier vervolgens op de daar-moet-ik-nog-wat-mee-stapel hebt gelegd. Deze stapel neem je regelmatig door en met iedere keer dat je dat doet bevestig je zijn naam.

Vuistregel bij het afhandelen van papier is om het maar één keer door je handen te laten gaan. Meteen beslissen of je er wat mee moet en zo ja, of het in de agenda gepland moet worden. Op dat moment heb je namelijk alle rust en heb je een helder overzicht van de andere geplande activiteiten. Als je het moment van handelen uitstelt tot het zich aandient, kan het heel goed zijn dat je je dan moet haasten en gestrest raakt.

Voor sommige activiteiten is dat wel fijn. Het voelen van een beetje druk als voorwaarde om te kunnen presteren, komt veel mensen niet vreemd voor. Kies bewust voor welke taken je dat prettig vindt en bedenk dat over het algemeen regeldingen zich niet lenen om op het laatste moment te doen.

 

tags: planning, timemanagement, deadline