Blog

Hoekjesdag

Door: barbara 25 maart 2013

“Mam, mogen we tv kijken?”. Het is vijf uur en ik mompel: “Ja, da’s goed”. Als door een bij gestoken vliegen de kinderen naar hetzelfde hoekje van de bank en roepen “Ik mag in het hoekje!”. Hieruit ontstaat een ruzietje. Gevolgd door onderhandelen. “Jij mag vandaag wel, dan mag ik morgen”, stelt de oudste (11) voor. Dit is een slimme zet, want morgen is het zaterdag en dan mogen ze langer tv kijken. De jongste (9) heeft dit nog niet door en stemt in.

Het laat zich raden welk tafereel zich de volgende dag afspeelt als ’s middags de tv voor de tweede keer die dag aangezet wordt. De jongste protesteert en roept: “Maar jij was vanmorgen ook al in het hoekje!”. Waarop de oudste hem van repliek dient met de woorden: “Ja, maar vandaag is het mijn hoekjesdag!”.

Tot zover bemoei ik me er niet mee. Ik hoop dat ze er zelf wel uitkomen. Gelukkig zijn ze het bakkeleien snel beu. Zoals ik al zei, is onze oudste een slimme meid en ze stelt een ‘hoekjesdagschema’ op. Ze houdt rekening met favoriete tv-programma’s van zowel zichzelf als haar broertje (die op zondag naar “saaie” voetbalwedstrijden kijkt). Na ampel beraad zijn ze allebei akkoord met het schema en is de rust in huis teruggekeerd.

Ik ben er trots op dat ze er zelf uit zijn gekomen en deel de slimme aanpak van mijn dochter graag in deze blog. In plaats van iedere keer weer energie steken in wat je wilt, kan je het probleem beter structureel aanpakken en commitment aan de anderen vragen. Zo kan je bijvoorbeeld bij het startoverleg van een nieuw projectteam afspreken dat iedereen op toerbeurt notuleert (op alfabetische volgorde bijvoorbeeld). Dat scheelt tijd en gedoe aan het begin van iedere projectvergadering en het is wel zo eerlijk.

Sinds de invoering van hoekjesdag heb ik zelf verdraaid weinig in het o-zo-fijne hoekje van de bank gezeten. Maar dat heb ik er wel voor over!

 

tags: planning, slimmer werken