Blog

De klussenpot van Jan

Door: barbara 25 februari 2013

Als kind las ik graag de stripboeken van ‘Jan, Jans en de kinderen’. In die tijd is Jan kostwinner van het gezin. Hij heeft niet veel zin om naast zijn baan in het weekend thuis te klussen. Maar in dit traditionele gezin is hij de aangewezen persoon om alle klussen in huis op zich te nemen. Uit zichzelf zal hij niet snel uit zijn luie stoel komen. Liever leest hij lekker de krant of doet een dutje.

Hoe kon Jan zich ertoe zetten om toch aan de 
  slag te gaan met de klussen in en om het huis? 
  Daarvoor hadden ze de klussenpot in het leven
  geroepen. Alle klussen die gedaan moesten 
  worden, werden op een blaadje geschreven 
  en in de pot gestopt. Op zaterdagochtend trok 
  Jan (met een beschimmeld gezicht) een blaadje 
  uit de pot en las voor: “Schutting repareren” of 
  “tuinhek schilderen”, waarna Jan aan de slag 
  ging.
© Jan Kruis

Dit is een mooi voorbeeld van hoe je het beste kunt omgaan met klussen waar je geen zin in hebt. Plan niet de klus, maar het tijdvak waarin je de klus moet verrichten. Bedenk tegen welk klusje je het meest opziet. Als het moment is aangebroken zet je je schouders eronder! In de tijd voor het geplande tijdvak kan je er lekker van genieten dat je die vervelende klus voorlopig niet hoeft te doen. En in de tijd na rotklus kan je genieten van een voldaan gevoel.

Overigens is in het 40-jarig bestaan van ‘Jan, Jans en de kinderen’ het gezin wel meegegroeid met de tijd. Zowel Jan als Jans hebben zich ontwikkeld als moderne geëmancipeerde (groot)ouders. Die klussenpot is er nu dus voor Jan èn Jans!

 

tags: Uitstellen, planning