Blog

Verbeteren

Door: barbara 20 december 2012

Vaardigheden en prestaties van mensen verbeteren. Met die doelstelling startte ik in 2009 mijn trainingsbureau. Dat is in essentie wat ik wilde doen: verbeteren.

Al weer enige tijd geleden maakte onze zoon (destijds 8 jaar) een tekening. Ik vroeg hem wat hij getekend had. “Dat is een UFO en die neemt mensen mee. Dan worden de mensen verbeterd en weer teruggebracht naar de aarde”. Ik zei: “Wat wordt er verbeterd aan die mensen?”. Het antwoord was even verrassend als onthutsend: “Dat ze niet meer ziek kunnen worden”. 


UFO die mensen verbetert ©Ramon

Oei, dat antwoord spoelde mijn hoogdravende en ambitieuze doelstelling als trainer in één keer door het afvoerputje. Met het schaamrood op de kaken gaf ik onze zoon complimenten voor zijn geweldige ingeving en zijn prachtige tekening. 

Mijn doelstelling om als trainer mensen te verbeteren heb ik nadien bijgesteld. Als je mensen echt wilt verbeteren zou je een buitenaards wezen moeten zijn, een soort God. Dan zou ik het wel weten: ziekte, oorlog en armoede waren voorgoed verleden tijd. Maar ik ben een mens van vlees en bloed en mijn macht en kracht is beperkt. Bovendien komt de kracht om te verbeteren uit mensen zelf en niet door zijn of haar trainer.

Een Chinees gezegde luidt: 'Als je geen ster aan de hemel kunt zijn, wees dan een lamp in je huis’. Laat mij dus maar die lamp zijn die inspireert en inzichten biedt. Die praktische handvatten aanreikt, stimuleert en begeleidt. Mensen verbeteren laat ik aan UFO’s over!

 

tags: trainerschap